Defibrillaattori

Defibrillaattori
Plusab Finland Oy


Defibrillaattorit työpaikoille ja julkisiin tiloihin

Suomessa äkillisiä sydänpysähdyksiä tapahtuu sairaalan ulkopuolella vuosittain noin 7000 ihmiselle. Ainoa toimiva hoito on nopea havaitseminen, hätäilmoitus 112, painelupuhalluselvytyksen välitön aloittaminen ja mahdollisimman nopea defibrillointi. Julkisiin tiloihin asetettu, käyttäjää neuvova sydäniskuri mahdollistaa nopean ja oikean toiminnan, nostaen potilaan selviytymismahdollisuudet moninkertaisiksi.


Me tarjoamme yrityksille, julkiselle sektorille ja kiinteistöistä vastaaville tahoille helpon, luotettavan ja edullisen tavan hankkia defibrillaattori tiloihinsa. Leasing-sopimuksemme sisältää helppokäyttöisen ja toimintavarman sydäniskurin, täydellisen ilmaisen käyttökoulutuksen sekä laitevakuutuksen ja -huollon.


Defibrillaattori tulisi olla kaikkialla, missä ambulanssin vasteaika on yli kolme minuuttia. Defbrillaatoria oppii käyttämään kuka tahansa, ja riittävä määrä Defibrillaattoreita Suomessa voi pelastaa maassamme jopa yli 1000 ihmishenkeä. Hengenpelastajaksi ryhtyminen onkin nyt helpompaa kuin koskaan!

Tärkeimmät sydänpysähdyspotilaan ennusteeseen vaikuttavat tekijät ovat

 

  • nopea havaitseminen
  • avun hälyttäminen
  • välittömästi aloitettu peruselvytys
  • mahdollisimman varhainen defibrillaatio

 

Tämä merkki osoittaa defibrillaattorin sijainnin:


Defibrillaattorin sijainti
  • Tietoa defibrillaattoreista

    Ainoa toimiva hoito sydänpysähdyksen yhteydessä on painelu-puhalluselvytys (PPE) ja defibrillaattorilla annettava sähköshokki. Rintakehän painelun ja puhallusten avulla hapettunut veri saadaan kehon eri osiin. Defibrillaattorilla annettava sähköshokki pysäyttää sydänpysähdyksen aiheuttavan sähköisen toiminnan sekasorron. Kuka tahansa voi oppia antamaan painelu-puhalluselvytystä ja käyttämään defibrillaattoria.


    Painelu-puhalluselvytyksen avulla veri pumpataan kehon eri osiin käsivoimin, niin että elintärkeät elimet saavat happea. Defibrillaattorilla annettava sähköshokki pysäyttää sydämen sähköisen toiminnan sekasorron. Sähköshokilla voidaan pysäyttää sydämessä vallitseva sähköisen toiminnan sekasorto, jolloin sydän toivottavasti löytää takaisin tavanomaiseen rytmiinsä.


    Maallikon tulee jatkaa painelu-puhalluselvytystä, kunnes paikalle saapuu ammattiauttaja tai niin kauan kuin voimat riittävät. Jos käytettävissä on defibrillaattori, sitä tulee ehdottomasti käyttää, vaikkei olisikaan saanut koulutusta sen käytössä. Defibrillaattori kertoo käyttäjälle, mitä tämän tulee tehdä. Pahinta mitä voit tehdä, on olla tekemättä mitään.


    Lähde: Svenska HLR-rådet

  • Sydänpysähdyksen sattuessa

    Nykyaikaiset defibrillaattorit ovat hyvin helppokäyttöisiä, ja niitä osaa kuka tahansa käyttää. Defibrillaattori neuvoo käyttäjää puhuttujen ohjeiden avulla. Iskua ei voi antaa, ellei se ole välttämätöntä.


    Puoliautomaattisia defibrillaattoreita on useita eri malleja, jotka sopivat hyvin henkilöille, joilla ei ole sairaanhoidollista koulutusta. Defibrillaattori opastaa käyttäjää puhuttujen ohjeiden avulla ja joskus myös ikonien avulla.


    Defibrillaattori analysoi sydämen rytmin ja laite osaa arvioida, onko sähköshokin antaminen eli defibrillaatio oikea ratkaisu, vai onko parempi antaa potilaalle PPE:tä. Käyttäjä ei voi antaa iskua, ellei defibrillaattori suosittele sitä.


    Nimi defibrillaattori tulee sanasta defibrillate, joka tarkoittaa värinän lopettamista. Kun laite antaa sähköshokin, se lopettaa sydämessä käynnissä olevan värinän eli sähköisen sekasorron. Onnistunut defibrillaatio lopettaa tämä sekasorron ja sydämen rytmi voi palautua normaaliksi.


    Defibrillaattoria saa käyttää kuka tahansa, eikä ole olemassa lakia, joka vaatisi, että käyttäjällä tulee olla koulutus sen käyttämiseksi. Me suosittelemme kuitenkin kaikille kurssin käyntiä ja tietojen säännöllistä kertausta.


    Lähde: Svenska HLR-rådet

  • Miten elvytän?

    Näin annat painelu-puhalluselvytystä – PPE:tä


    Sydänpysähdyksen sattuessa sydän ei enää pysty pumppaamaan verta kehon eri osiin. PPE:n eli painelu-puhalluselvytyksen avulla verta voidaan pumpata käsivoimin. Voimakkailla ja nopeatahtisilla rintakehän painalluksilla sekä puhalluksilla voidaan saada aikaan riittävä verenkierto siksi aikaa, kunnes ammattilaiset ovat paikalla auttamassa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa PPE eli rintakehän painallukset ja puhallukset aloitetaan, sen parempi mahdollisuus potilaalla on selvitä sydänpysähdyksestä hengissä.


    Ennen PPE:n eli painelu-puhalluselvytyksen aloittamista sinun täytyy tarkistaa onko potilas tajuissaan ja hengittääkö hän.


    Tajunnan tarkistus


    Ota potilasta olkapäistä kiinni ja ravista häntä varovasti. Yritä saada potilas hereille. Ellei se onnistu, sinun täytyy tarkistaa hengitys.


    Hengityksen tarkistus


    Avaa hengitystiet asettamalla yksi käsi potilaan otsalle ja taivuttamalla toisen käden etu- ja keskisormella potilaan päätä taaksepäin ja leukaa ylöspäin. Aseta korvasi henkilön nenän ja suun lähelle. Kuuntele ja tunnustele potilaan hengenvetoja samalla, kun katsot nouseeko potilaan rintakehä.


    Jos henkilön hengitys on epänormaali tai hän ei hengitä ollenkaan, tai jos olet epävarma potilaan hengityksestä, tulkitse tämä sydänpysähdykseksi, soita 112 ja aloita painelu-puhalluselvytys.


    Näin annat painelu-puhalluselvytystä – PPE:tä


    PPE annetaan rintakehän painalluksilla ja puhalluksilla.


    Rintakehän painallukset


    Aseta toinen kämmen keskelle rintalastaa nännien väliin ja toinen käsi tämän käden päälle. Paina rintakehää alaspäin vähintään 5 cm (ei yli 6 cm). Painele rytmissä 100–120 painallusta minuutissa.

    Painele 30 kertaa.


    Puhallukset


    Avaa hengitystiet: pidä yksi käsi potilaan otsalla ja taivuta toisen käden etu- ja keskisormella potilaan päätä taaksepäin ja leukaa ylöspäin. Nipistä potilaan sieraimet kiinni, aseta suusi tiukasti potilaan suuta vasten ja puhalla, kunnes potilaan rintakehä kohoaa.

    Puhalla kaksi kertaa.


    Jatka vuorottelemalla 30 painallusta ja kahta puhallusta, kunnes paikalle saapuu apua tai kunnes henkilö hengittää normaalisti.


    Suositellaan, että kaikki opettelevat painelu-puhalluselvytyksen antamisen ja kertaavat tietonsa vuosittain.


    Lähde: Svenska HLR-rådet

  • Miksi elvytyskoulutusta?

    Sydänpysähdys – sekasorto sydämessä


    Kuka tahansa voi saada äkillisen sydänpysähdyksen. Se voi sattua perheenjäsenelle, työtoverille, kanssaihmiselle kadulla tai läheiselle ystävälle, iästä riippumatta. Varmistu siitä, että olet varautunut odottamattomaan! Opettele painelu-puhalluselvytys.


    Sydänpysähdyksen taustalla voi olla monia eri syitä, mutta usein sydämen sähköinen toiminta menee sekaisin ja sydänlihakset työskentelevät epätahdissa (sekasorto!) pystymättä pumppaamaan verta kehon eri osiin. Ellei tilaa hoideta muutaman minuutin kuluessa, se voi johtaa kuolemaan. Usein annetaan seuraava nyrkkisääntö: Ellei potilas saa hoitoa eikä defibrillaattoria käytetä, riski kuolla sydänpysähdykseen kasvaa noin 10 prosenttia minuutissa.


    Potilaan tarvitsema välitön hoito on painelu-puhalluselvytys ja sähköshokki defibrillaattorilla niin pian kuin mahdollista. Painelu-puhalluselvytyksen avulla verta pumpataan kehon eri osiin käsivoimin. Laitteella annettava defibrillointi (sähköshokki) pysäyttää sydämessä vallitsevan sähköisen toiminnan sekasorron. Näin sydämen normaali rytmi voi palautua ja sydän voi taas pumpata verta verenkiertoon.


    Lähde: Svenska HLR-rådet

  • Koulutus

    Oikeat tiedot ja taidot PELASTAVAT ihmishenkiä!


    Sydänpysähdyksen sattuessa on kiire! Jokainen minuutti on arvokas.


    Koulutuksemme ”Oikeat tiedot ja taidot pelastavat ihmishenkiä”


    Koulutuksen tarkoitus on antaa osallistujalle sellaiset tiedot ja käytännön harjoitus, joiden avulla hän koulutuksen suoritettuaan osaa ja uskaltaa ryhtyä toimenpiteisiin onnettomuustilanteessa.


    Koulutukseen kuuluvat aina:

    • Ruotsin painelu-puhalluselvytysneuvoston sertifioiman kouluttajan johtama koulutus
    • Osallistujien toimintaan ja toiveisiin sopeutettu sisältö
    • Potilaan tajunnantason arviointi
    • Hengityksen tarkistaminen
    • Pätevyys antaa painelu-puhalluselvytystä itsenäisesti
    • Vakaaseen kylkiasentoon asettaminen
    • Tietoa AED-laitteesta (automatisoitu ulkoinen defibrillaattori)
    • Kuvitteellinen defibrillaattorin käyttötilanne
    • Tietoa hengitystietukoksesta
    • Tietoa selkään annettavista lyönneistä ja vatsan painalluksista

    Sydänturvallisella työpaikalla täyttyvät seuraavat vaatimukset:

    • Äkillisen sydänpysähdyksen hoitoon on olemassa toimintatavat ja valmius.
    • Äkillisen sydänpysähdyksen yhteydessä tehtävään hälytykseen on olemassa strategia.
    • Painelu-puhalluselvytys voidaan aloittaa viipymättä.
    • Defibrillaattorihoito annetaan viiden minuutin kuluessa.
    • Koko henkilökunta tietää, missä defibrillaattori on ja osaa käyttää sitä.

    Ruotsin painelu-puhalluselvytysneuvoston suuntaviivat painelu-puhalluselvytykseen ja defibrillaattorin käyttöön yhteiskunnassa:


    Äkillisen, odottamattoman sydänkohtauksen saanut potilas saa parasta mahdollista hoitoa.


    • Painelu-puhalluselvytyksen aloitus yhden minuutin sisällä.
    • Soitto hälytysnumeroon 112 yhden minuutin sisällä.
    • Defibrillaatio viiden minuutin sisällä.
    • Painelu-puhalluselvytystä ja defibrillaattorin käyttöä suositellaan harjoiteltavan ainakin kerran vuodessa.

    Jos haluat lisätietoja, ota meihin yhteyttä:

    sähköposti: info@plusab.fi tai puhelin 0400 409 287.

Pyydä tarjous

Share by: